Jooga ja mindfulness

Mitä mindfulness on?

Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa tässä hetkessä, kaikin aistein, arvostelematta, vertailematta, ja hyväksyen. Tietoinen läsnäolo on tapa olla ja elää, jatkuvaa harjoittelua ja harjaantumista.

  • Juuret  yli 2000 vuoden päässä buddhalaisessa filosofiassa ja psykologiassa. Ei liity uskontoon.

  • John Kabatt-Zinn kehitti mindtulness-pohjaisen stressinhallintaohjelman Massachusettesin yliopistossa 1970-luvulla. Käytössä laajasti sairaaloissa, kouluissa, urheilussa.

Mindfulness vahvistaa hyvinvointia monipuolisesti:

  • Parantaa stressinhallintaa ja itsetuntemusta. Rauhoittaa hermostoa ja laskee sykettä.

  • kehittää tunnetaitoja, lisää myötätuntoa itseä ja muita kohtaan sekä joustavuutta eri tilanteissa.
  • auttaa huomaamaan ne toimintatavat, jotka eivät palvele omaa hyvinvointia ja joista on syytä päästää irti.
  • Unenlaatu paranee  ja elinvoimaisuus lisääntyy.

Mitä jooga on?

Jooga on kehon, mielen, hengityksen ja tunteet yhdistävä harjoitus, jonka juuret ovat pitkällä itämaisissa traditioissa. Joogaa on pyritty määrittelemään monin eri tavoin kautta aikojen ja siitä on kehittynyt lukuisia eri suuntauksia. Ns. länsimainen, moderni jooga oli pitkään etenkin fyysistä asanaharjoitusta, mutta viime vuosina erityisen lempeät, rauhalliset joogalajit, joissa pääpaino on pysähtymisessä ja läsnäolossa, ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan. 

Jooga on minulle asenne. Se on läsnäoloa tässä hetkessä. Se auttaa minua olemaan se kuka olen, oma aito itseni. Se auttaa rauhoittumaan, olemaan tyytyväinen ja hyvinvoiva. ja kohtelemaan paitsi tätä hetkeä, myös muita arvostavasti ja läsnäolevasti. 

Kun teen säännöllistä joogaharjoitusta, elämä virtaa. Tunnen oloni virkeäksi ja tasapainoiseksi, mieleni seesteiseksi. Näen asioiden hyvät puolet ja mahdollisuudet. Olen rohkeampi. Teen parempia arjen valintoja. 

Yinjoogassa kyse on antautumisesta ja laskeutumisesta asanoihin siten, että aika, painovoima ja hengitys tekevät rauhassa tehtävänsä. Pysähdymme, rauhoitumme, rentoudumme. Kyse on passiivisesta asennoissa olemisesta vastakohtana aktiiviselle joogalle, jossa työskennellään lihasten kanssa.

Tämä kaikki vaikuttaa syvällä kehossamme, sidekudoksissa, nivelissä, jopa luissa asti. Kireydet helpottavat. Yinjooga venyttää, avaa, hieroo sisäelimiä, vaikuttaa nestekiertoomme. Pysähtyminen ja hiljentyminen mahdollistavat myös olotilan, hengityksen, tuntemusten ja tunteiden havainnoinnin lempeästi ja hyväksyvästi. Tämä vapauttaa osaltaan stressistä.